“Wat was het een belevenis voor deze kinderen om voor twee nachten weg te gaan uit de sloppenwijk. Twee nachten een eigen matras om op te slapen. Drie dagen een ontbijt, een lunch en een diner. Drie dagen de kans om je handen te wassen onder stromend water en ook om de badkamers te gebruiken met de douche! Dit was voor hen allemaal een hele nieuwe ervaring! Drie dagen geen ruzie, gevecht, dronkenschap en geen onveilige situaties maar rust vrede en plezier. Maar bovenal; drie dagen vol nieuwe leermomenten.

Tijdens het kamp lag de focus op de volgende onderwerpen: houding, communicatie, samen werken, beleefdheidsregels, doorzettingsvermogen, doelen in het leven, de verhouding met God, karaktereigenschappen, respect, liefde voor mensen, eerlijkheid, vergevingsgezindheid, leiderschap en andere relevante onderwerpen die te maken hebben met leiderschap en karakterontwikkeling.

De kinderen leerden beter tijdens activiteiten dan door stil te zitten en naar de lezingen te luisteren. Daarom heeft Jac-Louis, de begeleider, ook activiteiten in het programma verwerkt als de hindernisbaan. Bij deze hindernisbaan konden de kinderen hun energie kwijt en werden ze uitgedaagd om in praktische dingen, samen en alleen, iets te bereiken. Het was soms moeilijk, frusterend en uitdagend maar tegelijkertijd hebben ze erg veel plezier gehad en werd er heerlijk gelachen. Omdat Jac-Louis een strenge begeleider is, en vals spelen bij hem dus onmogelijk is, moesten de kinderen bij elk klein foutje op de hindernisbaan overnieuw beginnen. Ze zijn hierdoor bewust geworden van de betekenis van eerlijkheid en doorzettingsvermogen.

Van het bergbeklimmen hebben de kinderen genoten! Het was voor hen allemaal de eerste keer dat ze op een bergtop waren en zo’n goed uitzicht hadden. Iets eenvoudigs als bergbeklimmen was voor hen een moment om nooit te vergeten. Een voorbeeld voor de groep tijdens deze tocht was een dertienjarige jongen. Zonder schoenen -omdat hij geen schoenen heeft- beklom hij de berg. En zonder klagen of mopperen liep hij voorop en leidde de groep!

Dinsdagmiddag rond 12:00 uur zijn de kinderen weer in de bus gestapt en werden ze terug gebracht naar Gobabis. Voldaan, vol nieuwe informatie en klaar om het toe te gaan passen in hun persoonlijke leven.”

Plannen

Het zou erg mooi zijn als deze kampen voor meer kinderen uit de sloppenwijk mogelijk worden. Het betekent een positieve stimulans voor veel kinderen. Als kinderen bovendien vaker kunnen deelnemen kan het opgebouwde zelfvertrouwen en bewustzijn groeien. Een andere omgeving voor deze kinderen zou net het verschil kunnen maken. Gijsbertha vertelt over haar plannen.

“Het is de bedoeling om deze kinderen jaarlijks aan een leadership-camp te laten meedoen en ook om meer kampen te organiseren voor kinderen in de leeftijd van 9-16 jaar. Daarnaast wil ik ook wat betekenen voor jongvolwassenen in de leeftijd van 17- 20 jaar. Ik ben nu mee bezig met de organisatie van een leadership-camp voor deze jongeren.

WOS-Gobabis, heel erg bedankt voor jullie positieve betrokkenheid bij dit programma!” 

IMG 0089